Cinci proiecte mamut de 10 mld. euro: Care este stadiul realizării celor mai mari investiţii energetice locale?
Deşi oficialii statului spun adesea că tocmai aceste investiţii majore pot transforma România într-un jucător important în energia regională, iar companiile locale le aşteaptă ca pe o salvare după doi ani de criză, hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cablul submarin România - Turcia, AGRI şi depozitul de captare a carbonului din sud-vestul ţării sunt încă la faza studiilor.

Dacă AGRI şi depozitul de captare a carbonului sunt proiecte recente, aduse în atenţia publicului în ultimul an, reactoarele de la Cernavodă sau hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti sunt investiţii despre care se vorbeşte încă de la jumătatea anilor '70.
"România trebuie ca în următorii ani să făcă investiţii majore în partea de generare de energie electrică. Suntem în momentul în care trebuie să alegem care sunt tehnologiile cu care vom merge mai departe", crede Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române.
Declaraţiile lui Purica vin în contextul în care un draft al Strategiei Energetice 2011-2035, document care se află în discuţii de peste un an de zile, dar care până la acest moment nu a fost aprobat, arată că circa 80% din termocentralele din România au durata de viaţă depăşită, 31% din hidrocentrale trebuie înlocuite, 65% din reţelele de distribuţie a energiei sunt într-un grad avansat de uzură, iar 69% din reţeaua de transport al gazelor naturale este "expirată". Potrivit acestui document, nota de plată a 20 de ani de lipsă de investiţii se va ridica la circa 40 de miliarde de euro, fără a fi însă indicate concret sursele de unde vor veni aceşti bani.
"Va fi o chestiune de alocare de resurse, dar acest lucru trebuie făcut în perioada următoare pentru că de zece ani de zile nu s-a pus în funcţiune nicio unitate nouă mare, majoritatea investiţiilor fiind făcute în sistemul de transport şi distribuţie a energiei", mai spune Purica.
Două proiecte pereche
Două dintre cele mai mari investiţii care se află pe agenda autorităţilor locale de ani de zile sunt reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă şi centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti. În total, cele două proiecte necesită investiţii de peste 5 miliarde de euro, majoritatea specialiştilor fiind de acord că punerea acestora în funcţiune ar trebui să se realizeze simultan. "Tarniţa şi Cernavodă sunt legate. Nu te poţi juca cu puterea unei centrale nucleare. Ea este făcută să lucreze constant la puterea nominală. Practic, noaptea când consumul de energie scade, pentru a nu scoate din funcţiune reactoarele, centrala de la Tarniţa ar prelua excedentul de energie", mai spune Purica.
Potrivit informaţiilor Hidroelectrica, investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti se ridică la 1,164 mld. euro, unitatea urmând să aibă o capacitate instalată de 1.000 MW. Durata estimată a construcţiei ar fi între 5 şi 8 ani de zile, în această perioadă urmând să fie create 4.000 de locuri de muncă.
Continuare: www.zf.ro