Cel mai mare IPO al unei companii private românesti a fost un succes, desi DIGI intâmpină probleme de natura juridică
Consorţiul de intermediere a ofertei de acţiuni Digi împreună cu acţionarii care au vândut 25% din acţiunile companiei au stabilit preţul de vânzare la 40 de lei pe acţiune în funcţie de ordinele primite de investitorii instituţionali, chiar dacă a fost o suprasubscriere atât pe tranşa investitorilor instituţionali, dar şi retail. Valoarea subscrierilor pe retail a fost de 4,3 mld. lei (1 mld. euro), bani care au venit mai mult din împrumuturile date de bănci. Au fost bănci care au dat sume de 10 ori mai mari decât cele din conturi conform ZF.ro.
S-a încheiat cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private din istoria Bursei de Valori de la Bucureşti, valoarea totală a subscrierilor de acţiuni Digi pe tranşa de retail fiind de 4,3 miliarde de lei (1 mld. euro), bani care au venit în bună parte de la sindicatul bancar de intermediere, dar şi de la alte bănci din piaţă.
Cel mai mare ordin introdus fiind de 1,8 milioane de acţiuni, echivalentul a 100 mil. lei (23 mil. euro). Investitorii instituţionali au avut acces la 18,5 milioane de acţiuni.
BRD, una dintre cele trei bănci intermediare, a dat vineri startul acordării către clienţii premium de scrisori de garanţie pentru subscrierea de acţiuni Digi, fiind urmată ulterior de restul consorţiului, ba chiar şi de alte bănci din piaţă, ceea ce a dus la inflatarea subscrierilor. Tranşa de retail negarantată a închis cu aproape 75 de milioane de acţiuni subscrise din cele 2,7 milioane cât erau alocate pe această tranşă. De aici, rezultă o suprasubscriere de 27,48 ori.
Practic, pentru fiecare 100 de acţiuni subscrise de retail pe piaţa POFS (cu alocare pro-rata), investitorii de retail au obţinut trei acţiuni (rotunjirea se face în jos).
Analiştii vorbesc de faptul că Digi a stabilit un record pentru bursa românească în materie de suprasubscriere. “Trebuie ţinut cont totuşi şi de faptul că probabil numărul de subscrieri cu leverage a fost mai mare faţă de ofertele din trecut”, spune analistul Ronnie Khreis de la Intercapital.
Euforia subscrierilor nu a fost afectată inițial de dosarul Dragomir/RCS&RDS de la DNA în care sunt implicaţi în calitate de suspecţi doi directori ai companiei, plus fostul director general; Compania în sine RCS&RDS are calitatea de suspect în acest dosar. Compania a avertizat investitorii asupra acestei situaţii, dar retragerile pe tranşa de retail au fost nesemnificative.
Ulterior, dupa primele sedinte de tranzactionare, valoarea de tranzactionare a actiunilor DIGI a avut de suferit, cotaţia DIGI a scăzut sub preţul din ofertă la 39 lei/actiune.
In ultima saptamana, pretul actiunilor DIGI a ajuns la o valoare foarte apropiata de pretul de la listare - 40 lei/actiune.
Lucian Anghel, preşedintele BVB: „Cu ajutorul Digi, capitalizarea companiilor româneşti listate depăşeşte 20 miliarde de euro.”
Digi bate după doar cinci luni recordul deţinut de MedLife pentru cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private
„Piaţa de capital din România stabileşte noi recorduri şi face paşi rapizi spre un nou statut, devenind astfel mai atractivă atât pentru companiile care vor să se listeze, cât şi pentru investitorii care vor să-şi diversifice portofoliul sau să facă primul pas spre piaţa de capital”, spune Lucian Anghel, preşedintele BVB. El adaugă că listarea Digi va îndemna şi alte companii antreprenoriale să se listeze. „Cu ajutorul Digi, capitalizarea companiilor româneşti listate depăşeşte 20 miliarde de euro”, spune Anghel.
Un număr de 23,91 milioane de acţiuni au fost incluse în oferta DIGI, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de societate. La un preţ de 40 de lei pe acţiune, rezultă că valoarea ofertei a fost de aproximativ 950 milioane de lei. Spre comparaţie, valoare ofertei de listare a MedLife din decembrie a fost de 250 mil. lei.
RCS RDS a platit peste 10 milioane Euro in ultimul an pentru achizitia a 100.000 de clienti:
RCS RDS vinde afacerile din Cehia
RDS vinde curent electric ieftin
sursa: Zf.ro
09-06-2017