Cea mai profitabilă bancă românească din ultimii ani a raportat pierderi în 2012
BRD a incheiat anul 2012 cu o pierdere neta de 332 milioane de lei, conform normelor IFRS, un rezultat afectat de cresterea anuala de 61,6% a costului net al riscului, la 1,938 miliarde de lei. Costul total al fraudelor determinate de gruparea infractionala coordonata de doi dintre angajatii BRD s-a ridicat la 180 de milioane de euro, spune director general al bancii, Philippe Lhotte

Foto: Mediafax.ro
Dosarul fraudelor bancare a ajuns in atentia publicului la sfarsitul anului trecut, cand DIICot a demarat o ancheta privind existenta unui grup infractiomal care obtinea credite fara respectarea normelor bancare.
„BRD a fost victima acestor fraude si a avut, ulterior, o atitudine proactiva in acest caz. Echipa de control intern a bancii, care a fost intarita de experti veniti de la Societe Generale, a descifrat schemele de frauda – nu este un lucru foarte usor – si apoi a fost solicitata ancheta de la DIICOT. Am colaborat cu aceasta institutie, am oferit toate informatiile, dar ei sunt cei care decid acum ritmul in care se deruleaza ancheta”, a explicat Philippe Lhotte.
„Costul fraudelor bancare nu explica cresterea costului total al riscului. Acesta a urcat din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor”, a conchis Philippe Lhotte.
BRD a avut un an 2012 de coșmar.
Cum a ajuns cea mai profitabilă bancă din sistem să raporteze peste noapte pierderi de 332 mil. lei, iar un preşedinte să-i fie respins de BNR. Aflați mai multe în Zf.ro
15-02-2013