Ce strategii de extindere au marii retailerii anul acesta
Cota de piata a comertului modern a crescut constat in ultimii ani in Romania. In perioada urmatoare nu o sa mai vedem multe branduri internationale intrand pe piata, insa cele prezente deja continua extinderea sau isi adapteaza suprafata magazinelor la noile conditii din piata. Raluca Raschip, Consumer Tracking Director la GfK Romania, spune ca, in ultimii doi ani, in ciuda crizei, competitia din retail a ramas acerba, noii jucatori intrand pe piata si numele deja existente continuandu-si netulburate politica de extindere.
"In ultimii cinci ani, Romania a cunoscut cea mai dinamica evolutie a comertului modern din regiune - de la 33% cota de piata in 2005 la 45% anul trecut si estimam pentru 2015 o pondere a comertului modern de 54%. In 2010, primii cinci retaileri acopera 22% din valoarea pietei de FMCG, ceea ce arata ca mai este suficient loc totusi pentru noii veniti. In comertul traditional, o posibila solutie pentru mentinerea unei cote de piata rezonabile ar fi sa intre intr-o noua etapa - diferentiere, urmata de loializare", mai spune Raluca Raschip.
Ana Maria Florea, responsabil PR la Cora Romania, spune ca avand in vedere criza si schimbarile fiscale care au afectat tara in ultimii doi ani, toate companiile din domeniu isi fac socotelile si isi urmeaza planurile de dezvoltare in functie de strategia si rezultatele fiecaruia, unii retaileri anuntand in 2010 deschideri care nu s-au realizat.
Anul trecut au intrat pe piata din Romania retailerii de tip discount (Lidl), marii retaileri intentionali (H&M) si cei de lux (Gucci si Emporio Armani).
"Marii retaileri internationali ar fi trebuit deja sa fie in Romania de mai multi ani, dar, din diverse motive, au amanat intrarea si, chiar daca este criza, intra acum, deoarece strategia lor de extindere este oricum pe trei - cinci ani, perioada in care criza ar trebui totusi sa se termine, chiar si in Romania. Retaileri high-end intra in majoritatea lor prin francize (Gucci si Emporio Armani), dar unii vin direct (Louis Vuitton), deoarece nici pentru acestia intrarea pe o piata nu este vazuta ca o activitate pe termen scurt, ci una pe termen mediu, astfel incat acum este un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a intra pe piata. Ba chiar mai bun decat de obicei, din perspectiva costurilor, tinand cont de faptul ca in acest moment chiriile pentru spatiile comerciale prime-location (din zonele centrale) au scazut si ele destul de mult, in linie cu tot restul pietei imobiliare de la noi, dupa balonul de sapun din anii 2006 - 2007", spune Marius Ghenea, presedintele Asociatiei Romana a Magazinelor Online (ARMO) si presedintele Fit Distribution.
Continuare: www.startups.ro