Ce firme cauta acum investitorii
Consultantii de pe piata de fuziuni si achizitii spun ca firmele din agricultura, energie (mai ales cele din energie verde, IT&C si industrie) inca atrag atentia investitorilor, la fel cum au facut-o in ultimii doi - trei ani.

Victor Capitanu, Partener la casa de investitii Capital Partners, spune pentru startups.ro ca in domeniul energiei regenerabile interesul vine mai ales din partea investitorilor strategici.
Florian Nitu, Managing Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii, spune ca experienta crizei financiare internationale si a celei sistemice, care i-a urmat, au reconfigurat structura apetitului investitional.
"Evident, investitiile de ordin financiar speculativ ori cu profil de risc ridicat s-au redus semnificativ, daca nu chiar, in formele cele mai indraznete, au si incetat. Efectul diametral opus a fost acela al investitiilor in resurse primare sau in procesarea de resurse primare. Asa se justifica o avalansa de investitii in agricultura sau domenii imobiliare destinate agriculturii, in industria alimentara, in domeniul tuturor resurselor naturale primare (petrol, gaze, energie); in acest sector, vedeta este energia verde cu investitii in parcuri eoliene sau fotovoltaice de mai multe miliarde de euro, lansate in ultimii trei ani", detaliaza pentru startups.ro Florian Nitu.
Liliana Busoiu, Senior Manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii de la compania de consultanta si fiscalitate Ernst&Young (E&Y) Romania, spune ca, in primul trimestru al acestui an, serviciile, energia, industria producatoare si IT&C au fost cele mai active sectoare in fuziuni si achizitii (merge&acquisitions, M&A) si, de asemenea, s-au reluat tranzactiile in imobiliare. "In 2009 - 2010, domeniile cele mai active din punctul de vedere al activitatii de M&A au fost industria producatoare (printre care industrii conexe constructiei de automobile, producatorii de produse alimentare, industria chimica si a betonului), distributia si retail-ul de bunuri de larg consum, alte servicii si energie. Cele mai multe dintre sectoarele enumerate au fost in top si in anii pre-criza, ca energia, serviciile financiare si industria producatoare. Diferenta majora tine de scaderea intensitatii cu care s-a tranzactionat in aceste sectoare, volumul tranzactiilor diminuandu-se considerabil din cauza contextului economic dificil", explica pentru startups.ro Liliana Busoiu.
Continuare: www.stratups.ro