Ce ar fi dacă Guvernul s-ar imprumuta de la BNR cu dobanda 0 in loc sa emită obligatiuni achizitionate de catre bănci
Decizia unei instante din Canada ar putea provoca un cutremur in lumea finantelor. Intr-un proces intentat Bancii Centrale a Canadei, doi canadieni (Krehm si Emmett) si un ONG (Committee for Monetary and Economic Reform, COMER) au pus problema readucerii, de catre justitie, a Bancii Centrale a Canadei la unul din obiectivele sale primordiale, acela de a acorda Guvernului imprumuturi fara dobindaş se arată intr-un semnat de Prof. Gheorghe Piperea
"Reclamantii au sustinut ca, din 1974, cind s-a renuntat la acel atribut suveran al acordarii de imprumuturi fara dobinda in favoarea Guvernului, a existat o alunecare treptata dar sigura catre actualul status quo, in care Banca Centrala a Canadei si intreaga politica monetara si financiara a Canadei sunt subordonate bancilor comerciale si intereselor lor financiare, interese contrare statutului orginar al Bancii Centrale a Canadei. Reclamantii afirma ca Banca Centrala a Canadei este involuntar/intentionat angajata intr-o conspiratie, impreuna cu Banca pentru Reglementari Internationale (BRI), Forumul pentru Stabilitate Financiara (FSF), FondulMonetar International (FMI), menita a face nerelevante statutul initial Bancii Centrale a Canadei si suveranitatea canadiana asupra politicii sale financiare, monetare si socio-economice, in interesul sistemelor bancare si financiare private. Guvernul Canadei, ca, de altfel,mai toate guvernele lumii "civilizate", se imprumuta de la bancile comerciale si de la cumparatorii de obligatiuni, renuntind la privilegiul de a se imprumuta de la propria banca centrala, fara dobinda.
Spre surprinderea multora, inclusiv a reclamantilor, acestia au castigat procesul. In ianuarie 2015, un tribunal federal din Toronto,Canada,apronuntatodeciziedefinitiva in care s-a admis actiunea."
Descarcati comunicatul: O decizie judiciara cruciala de care inca nu ati auzit
03-Mar-2015