Blue Air a fost cumparata de Airline Management Solution pentru 30 milioane Euro

Compania care a preluat afacerea transportatorului aerian Blue Air are capital 100% românesc, a declarat duminică directorul general al Blue Air, Gheorghe Răcaru, într-o conferinţă de presă, infirmând astfel informaţiile potrivit cărora Airline Management Solutions ar fi belgiană.

Este o tranzacţie prin care s-a asigurat continuitatea unei companii româneşti cu 520 de salariaţi şi cu 276.000 de pasageri care şi-au achiziţionat deja biletele şi care urmează să zboare în condiţii de perfectă siguranţă în perioada următoare. Cei pe care i-am desemnat câştigători mai au de îndeplinit trei condiţii. De fapt, noi mai avem de îndeplinit trei acorduri exprese. Acordul expres al ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r), care are gaj pe fondul de comerţ, se valorifică prin această procedură, prin acest business-transfer. Documentaţia pentru obţinerea acestei aprobări exprese va fi gata luni şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem un răspuns favorabil din partea organului fiscal', a declarat, vineri, Andrei Cionca, manager al Casei de Insolvenţă Transilvania în Proiectul Romstrade.

Potrivit acestuia, este vorba şi despre un acord expres al creditorilor care sunt preluaţi în această operaţiune de către noul investitor.

'În al doilea rând, mă refer la un acord al creditorilor Romstrade. Romstrade trebuie să voteze ca şi principal acţionar al Companiei Blue Air pentru perfecţionarea acestui transfer de business. Bugetul de stat va încasa toţi banii plătiţi ca şi preţ al acestei tranzacţii. Dacă adunăm şi sumele care au fost încasate de la data preluării de către noi a conducerii şi a preşedinţiei Consiliului de Administraţie este vorba de o sumă de minimum 9 milioane lei care au fost şi vor fi încasaţi de către bugetul de stat. În Romstrade scăpăm de povara unei datorii de 262 milioane lei. Este o operaţiune numită transfer de business prin care am împachetat partea activă cu tot ceea ce ţine de operaţiuni, site-ul, sistemul de rezervări. Compania Blue Air Transport Aviation va continua, doar că ea nu va mai opera zboruri pentru că acest transfer de business a fost operat şi prin el s-au transferat toate activele necorporale care ţin de activitatea operaţională de zbor. Nu am vândut nici un activ corporal', a explicat Cionca.

Oferta declarată câştigătoare depusă de Airline Management Solutions SRL constă într-un avans de şase milioane lei şi garanţii bancare suplimentare de cinci milioane euro pentru eliberarea cash-ului colateral.

Airline Management Solutions este o companie nou-înfiinţată având ca acţionari patru cetăţeni români, dintre care doi 'sunt piloţi care operează şi în prezent pe aeronave Blue Air'.

Întrebat de AGERPRES, dacă în acţionariat ar putea avea acces şi alţi angajaţi ai Blue Air, Gheorghe Răcaru nu a exclus o astfel de variantă pentru dezvoltarea ulterioară, dar o asemenea discuţie este prematură în momentul de faţă, întrucât procesul de preluare al fondului de comerţ al transportatorului aerian nu a fost finalizat.

Între obiectivele Airline Management Solutions se numără dezvoltarea unui business de cel puţin 150 milioane euro, investiţii în specializarea celor 400 de angajaţi ai Blue Air, precum şi 'securizarea flotei prin aportul de noi garanţii de către partenerii de business'.

Totodată, directorul general Răcaru a anunţat că va avea loc 'o schimbare radicală în ceea ce priveşte serviciile: de la client-service, rezervări şi până la cateringul din aeronave', flota urmând a fi modernizată şi mărită în scopul consolidării poziţiei pe o piaţă în continuă dezvoltare.

Pentru perioada 2014-2015, acţionarii vizează creşterea cifrei de afaceri cu 3-5%. Anul trecut, Blue Air a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 145 milioane de euro, gradul de ocupare al aeronavelor fiind de 92%. Numărul pasagerilor transportaţi a depăşit 1,5 milioane în 2011 şi se menţine aproximativ la acelaşi nivel şi în 2012.

Blue Air se vinde cu obligaţii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligaţia de a transporta pasagerii care au achiziţionat bilete în avans şi de alte câteva creanţe. Obiectul tranzacţiei îl fac activele necorporale ale societăţii, brand-ul, marca, know-how-ul, Web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale şi participaţiile la Blue Aero SRL şi la Ingragroup SRL.

'Am semnat documentele preliminare pentru finalizarea unui proces necesar pentru Blue Air, redresarea companiei în afara insolvenţei, prin transferul business-ului. Am pornit într-o cursă accelerată pentru a da companiei şanse reale de redresare, în contextul insolvenţei acţionarului majoritar. Am reuşit să atragem într-o primă fază 12 investitori interesaţi şi, în doar o lună de la anunţul de vânzare am selectat o ofertă câştigătoare. Este acum rândul acţionarilor şi al creditorilor să valideze oferta pentru ca prima companie aviatică privată 100% românească să intre într-o nouă etapă e vieţii ei, care îi va permite să îşi consolideze poziţia pe piaţa din Europa', a precizat Cionga.

Casa de Insolvenţă Transilvania, în acord cu creditorii şi investitorii interesaţi de Blue Air, a accelerat licitaţia pentru compania aviatică pentru a putea conferi companiei o stabilitate ridicată. S-a decis vânzarea business-ului Blue Air pentru a consolida poziţia companiei pe piaţa din România, cât şi pe piaţa europeană, şi pentru a putea îmbunătăţi calitatea serviciilor de transport aerian oferite pasagerilor. Casa de Insolvenţă Transilvania a fost coordonatorul echipei de negociere încă de la demararea procesului.

Prezenta in actionatul Airline Management Solutions a unor angajati ai Blue Air a ridicat semne de intrebare in privinta adevaratului proprietar. Au existat supozitii a vechiul proprietar, Nelu Iordache ar fi de fapt in spatele acestei. Ar fi interesant de stiut cine sunt proprietarii garantiilor bancare de 5 milioane de Euro.

Sursa: Agerpres

13-05-2013