Bloomberg: Investitorii au incredere in perspectivele economice ale Romaniei
Pe măsură ce Romania se pregătește să incheie dependența de FMI, investitorii semnalizează că au incredere in perspectivele economice, determinand obligațiunile țării să obțină cele mai mari caștiguri din Europa de Est, transmite Bloomberg.
Bondurile in dolari ale celui de-al doilea cel mai sărac stat membru al UE au caștigat 0,8% in trimestrul trei, cel mai semnificativ avans din randul celor 13 țări europene din indicele Bloomberg USD Emerging Market Sovereign Bond Index (BEMS), care a scăzut in perioada iulie-septembrie 2014. Obligațiunile rusești și ucrainene au inregistrat cele mai mari pierderi in randul statelor din regiune, in urma turbulențelor geopolitice și a temerilor că Rezerva Federală (Fed) este aproape de majorarea ratei dobanzii in SUA.
Redresarea economiei Romaniei, măsurile de austeritate adoptate de guvern și măsurile luate pentru intărirea băncilor locale ar putea ajuta obligațiunile să-și mențină performanțele solide, intr-un moment in care Fed se apropie de finalizarea programului de achiziționare de bonduri, conform analiștilor de la Societe Generale SA.
Premierul Victor Ponta are ca obiectiv un deficit bugetar sub 3%, limita impusă de UE, pentru al doilea an consecutiv, și s-a angajat in mai să adopte măsuri pentru adoptarea euro in 2019.
'Romania devine un creditor destul de solid și ar trebui să treacă peste orice dificultăți mai bine decat majoritatea altor țări in curs de dezvoltare. Ar putea adopta o atitudine defensivă față de vanzările de active', a apreciat Regis Chatellier, director al departamentului care se ocupă de strategia de creditare pe piețele emergente la SocGen.
Reducerile de salarii in sectorul public și majorarea taxelor au ajutat la reducerea deficitului de la nivelul record de 9% din PIB in 2009, cand Romania a obținut asistență financiară de la FMI in urma celei mai profunde recesiuni cu care s-a confruntat vreodată. Anul acesta economia va crește cu 3%, conform estimării realizate de Bloomberg.
Aderarea la UE in 2007 și supervizarea FMI au provocat schimbări economice și au atenuat instabilitatea politică din Romania, care a avut 11 premieri de la căderea comunismului, in 1989, inclusiv trei din 2012. Din 2011, țara nu a mai retras bani din creditul FMI și Guvernul Ponta nu caută o nouă linie de creditare după expirarea actualului program, in martie.
Ponta a avut divergențe cu FMI pe reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care intră astăzi in vigoare, și este destinată să incurajeze companiile să angajeze mai mult personal. FMI a apreciat că decizia este imprudentă din punct de vedere fiscal și a dat termen Guvernului ca pană in noiembrie să vină cu măsuri care să compenseze pierderea veniturilor.
'Să fii in afara cadrului FMI contează pentru orice piață emergentă. Va conta și pentru Romania deoarece va avea impact asupra increderii investitorilor in predictibilitatea fiscală', a apreciat analistul Luis Costa, de la Citigroup in Londra.
Obligațiunile Romaniei sunt parțial protejate de sporirea increderii investitorilor in gradul de indatorare al țării, mai scăzut decat in multe alte state din UE. Estimările Comisiei Europene arată că in acest an nivelul datoriei Romaniei va fi de 40% din PIB, față de 42% din PIB in Suedia, 75% din PIB in Germania, 80% din PIB in Ungaria și o medie de 96% din PIB in zona euro.
Randamentele eurobondurilor Romaniei cu scadența in august 2023 au urcat marți cu 26 puncte de bază, la 4,07%, reducand scăderea de anul acesta la 76 puncte de bază. Randamentul era ușor modificat miercuri dimineață după ce leul s-a depreciat la 4,4155 euro.
Majorarea exporturilor a ajutat la atenuarea deficitului de cont curent al Romaniei la 1,7% din PIB in trimestrul doi din 2014, de la nivelul record de 14% in urmă cu șase ani. Noile reglementări ale Băncii naționale a Romaniei forțează băncile să vandă creditele neperformante, reducand rata creditelor neperformante la 19,2% in iunie, de la 20,4% in martie.
In mai, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a imbunătățit ratingul atribuit Romaniei, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. Ratingul Romaniei este cu o treaptă peste cel al Turciei și cu două trepte peste cel al Ungariei.
Ritmul creșterii economiei, imbunătățirea contului curent și reducerea deficitului bugetar au făcut ca activele Romaniei să fie 'mult mai rezistente la șocurile externe', consideră analistul Stanislava Pravdova, de la Danske Bank A/S in Copenhaga.
'Politicile in Romania au fost intotdeauna cat se poate de instabile și acesta rămane un risc pentru povestea de succes. Ambiția de a adopta euro menține țara pe calea corectă in acest moment și ieșirea din programul FMI nu ar trebui să pericliteze imbunătățirile economice și fiscale. Suntem destul de increzători in privința Romaniei și a pieței romanești', a explicat Stanislava Pravdova.
Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să cumpere companii romanesti
EY: Romania, locul 3 in topul celor mai atractive țări pentru investiții străine din ECE
EY: Piața de fuziuni și achiziții de companii din Romania va crește in următoarele 18 luni
04-10-2014