Baumax s-ar putea retrage din Romania. Statul austriac nu ii ajuta si au luat decizia de a inchide magazinele din Turcia

Guvernul austriac a respins miercuri o cerere venită de la Karlheinz Essl, fondatorul companiei de bricolaj bauMax, privind cumpărarea colecţiei sale de artă modernă pentru a sprijini redresarea companiei şi a salva 4.000 de locuri de muncă din Austria, transmite o stire Reuters preluata de Agerpres.

In replică, Karlheinz Essl a anunţat că bauMax a decis să se retragă din Turcia şi să inchidă cele şapte magazine ale sale din această ţară, adăugand că o retragere de pe alte pieţe din Europa de Est este analizată in continuare. Săptămana trecută, autorităţile de la Viena au anunţat că sunt pregătite să preia colecţia de artă dacă va fi necesar pentru a salva locurile de muncă insă pană la urmă miniştrii au decis că bauMax va putea ajunge la un acord cu creditorii.

Nu va avea loc o achiziţie de către stat, a declarat ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer, la sfarşitul unor discuţii indelungate intre Karlheinz Essl, băncile creditoare şi miniştrii Muncii şi Culturii. 'A fost tras un semnal de alarmă şi am incercat să construim o punte. Suntem increzători că rezultatul va fi unul pozitiv', a mai spus Ostermayer.

bauMax are aproximativ 9.000 de angajaţi, dintre care 4.000 numai in Austria, şi in prezent incearcă să-şi restructureze datoriile după o expansiune ambiţioasă in Europa de Est şi Turcia.

Colecţia de artă modernă a lui Karlheinz Essl, compusă din peste 7.000 de obiecte de artă printre care lucrări de Oskar Kokoschka, Franz West şi Hermann Nitsch, este evaluată la maxim 250 de milioane de euro insă criticii susţin că statul austriac ar putea cheltui aceşti bani pe alte proiecte.

Salvarea locurilor de muncă este o prioritate politică in Austria, ţară care are cea mai redusă rată a şomajului din Uniunea Europeană. Insă la conferinţa de presă prilejuită de anunţarea deciziei Ministrul Afacerilor Sociale, Rudolf Hundstorfer a spus: 'avem şi noi limitele noastre'.

In prezent, bauMax are 158 de magazine in nouă ţări, dintre care 66 de locaţii in Austria, 24 in Cehia, 14 in Slovacia, 15 in Ungaria, patru in Slovenia, şapte in Croaţia, 15 in Romania, opt in Bulgaria şi şapte in Turcia.

In 2012 (ultimul an pentru care există date disponibile), pierderile grupului bauMax s-au dublat pană la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro in 2011, din cauza situaţiei dificile de pe pieţele din Europa de Est.

Reprezentanţii Kingfisher se arătau anul trecut interesaţi de preluarea magazinelor bauMax din Romania. Şeful companiei, Ian Cheshire, afirma in luna iunie că ar putea apărea oportunitatea magazine bauMax din Romania şi Turcia.

Retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă in acest an de pe piaţa romanescă, unde a inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand a deschis primul magazin, au declarat săptămana trecută pentru agenţia Mediafax surse din piaţa de profil. Obi a deschis primul magazin din Romania in 2008, la Oradea, extinzandu-se in următorii doi ani cu incă şase unităţi, in Bucureşti (2), Arad, Piteşti, Ploieşti şi Sibiu.

In luna februarie, grupul german Praktiker a anunţat vanzarea operaţiunilor din Romania, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.

In afara de liderul local Dedeman toate companiile straine care au deschis magazine in Romania par sa aiba probleme. Cel mai probabil, pierderile din Romania sunt legate de o extindere mult prea puternica in perioada de boom imobiliar, urmata apoi, de o perioada economica tulbure, in care piata de profil a scazut abrupt datorita crizei economice. Investitiile efectuate pentru constructia de noi magazine, fondul de marfa si achizitiile de terenuri la preturi mari facute inainte de venirea crizei au macinat serios resursele acestor retaileri. Retaileri de bricolaj straini par sa fi avut ambitii mult prea mari. Au contractat credite mari pentru a se extinde iar apoi conditiile economice s-au schimbat substantial dupa efecturea investiiilor. Calculele initiale de amortizarea a investiiilor, respectiv de plata a creditelor contractate pentru extinderea agresiva au fost date peste cap de criza economica.

Este posibil ca, operational, afacerile sa nu fie chiar atat de dezastruoase si chiar sa obtina profit operational, insa adaosurile comerciale, care trebuie sa le practice pentru a rambursa creditele, ii fac necompetitivi si probabil au clienti mult mai putini.

05-04-2014