“Băncile europene se retrag din Est”

Zeci de bănci din zona euro s-au grăbit să intre pe piaţa din Estul Europei în ultimii ani sperând să beneficieze de creşterea rapidă a economiilor din regiune. Din cauza crizei de pe continent procesul s-a inversat, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.

Băncile încep să se retragă din regiune sau să îşi limiteze drastic activitatea în încercarea de a-şi conserva resursele limitate pe fondul presiunilor venite din partea autorităţilor naţionale de a se concentra asupra pieţelor-mamă. Acest exod ridică temeri că economiile Europei de Est, care până acum au rezistat destul de bine în faţa crizei din vestul continentului, ar putea cădea victime ale recesiunii.

"Asta înseamnă că cel puţin creşterea creditului în Europa de Est va rămâne foarte slabă", este de părere Neil Shearing, economist pentru pieţe emergente la Capital Economics din Londra. "Dar cred că există un risc major şi subapreciat de a se isca o nouă criză a creditului". Printre exemplele recente: În Polonia şi Turcia, unele dintre pieţele favorite ale băncilor vestice, cel puţin şapte bănci şi-au vândut sau încearcă să îşi vândă subsidiarele pentru a face rost de lichidităţi. Potenţialii cumpărători sunt puţini la număr.

Cititi articolul integral in Zf.ro