Banca Transilvania si Banca Feroviara vor sa cumpere

Banca Transilvania analizează oportunităţile de achiziţii in piaţă, avand chiar discuţii cu una sau mai multe bănci pentru preluare integrală sau doar de portofoliu. De asemenea, Valer Blidar, fondatorul Băncii Comerciale Feroviare, a declarat, luni, că analizează piaţa bancară pentru o eventuală achiziţie.

Directorul general al băncii Transilvania, Omer Tetik, a declarat in cadrul conferinţei de presă organizată Luni de BT şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu ocazia atragerii unei finanţări de 40 milioane dolari destinate consolidării bazei de capital: "Analizăm oportunităţi de achiziţii in piaţă, ne uităm la orice, important este să fie digerabilă. Noi vom cumpăra fie o bancă, fie un portofoliu numai dacă credem că este o valoare adăugată pentru bancă. Portofoliul trebuie să aibă segmente unde avem şi noi interes, gen retail şi IMM"

El a arătat că banca nu va cumpăra portofolii cu probleme, dar că totul depinde de preţ, "ce vrei să cumperi?" şi "la ce preţ vrei să cumperi?" fiind două intrebări diferite. "Pe baza analizei putem să punem un preţ corespunzător. Dacă este in linie cu strategia noastră, orice bancă poate să fie de interes", a menţionat Tetik.

El a arătat că Banca Transilvania este in discuţii pentru preluare, analizand mai multe opţiuni, fie o bancă integral, fie un portofoliu, fără a da detalii despre mărimea instituţiei de credit vizată.

"Nu sunt multe bănci in proces (de vanzare - n.r.), noi discutăm cand o bancă sau un portofoliu apare", a mai spus directorul BT.

El a explicat că in situaţiile in care acţionarii unei bănci decid o ieşire parţială sau totală, aceştia lucrează cu un consultant care pregăteşte un pachet de prezentare incluzand caţiva candidaţi care ar putea să se regăsească in lista de cumpărători.

Tetik a menţionat că Banca Transilvania are capital suficient pentru o astfel de tranzacţie, avand posibilitatea să utilizeze chiar o parte din creditul subordonat de la IFC pentru operaţiune.

"Suntem o bancă care savurează lichiditatea, cu un raport credite/depozite de 75%. (...) Avem depozite peste 26 miliarde lei, ceea ce ne dă incredere intr-o creştere in continuare. Avand in vedere că solvabilitatea băncii este 13,5% şi este in creştere datorită profitului adăugat la fondurile proprii, nu am mai avea nevoie de o majorare de capital (in cazul unei preluări - n.r.)", a spus oficialul instituţiei de credit.

El a explicat că ţinta reală a băncii este creşterea organică şi a veniturilor operaţionale şi nu va cumpăra o altă instituţie de credit pentru a-şi mări cota de piaţă sau pentru clienţi noi, arătand că are deja 1,8 milioane clienţi activi.

"Locul trei este important in sistemul bancar, cota de piaţă este importantă, insă nu e scopul de business pentru bancă, nu vom creşte cu orice cost", a precizat Tetik.

Banca Feroviara nu este de vanzare. Fondatorul bancii spune ca vrea sa cumpere

Blidar a dezminţit informaţiile potrivit cărora BCF ar fi pregătită să fie vandută, insă a arătat că se gandeşte la o strategie de creştere prin achiziţii.

"Am avut propuneri din afară să facem banca frumoasă şi să o vindem. Ţinta noastră nu este asta. Nici nu ne-am gandit să rămanem doar o bancă mică, dar nici să creştem oricum. Strategia noastră este să creştem, dar moderat. Analizăm şi piaţa bancară intr-o eventuală preluare, dar ne vom uita atent la active. Vrem să creştem sănătos, treptat, nu doar de dragul de a deveni mari", a subliniat Valer Blidar.

BCF are in prezent un portofoliu de 400 de milioane lei resurse atrase.

Portofoliul de credite a crescut cu 70%, in 2013, faţă de 2012, cu un sold de 316 milioane lei, la 30 aprilie 2014. Totalul activelor a depăşit 441 milioane lei, la 30 aprilie 2014, in creştere cu 33% faţă de 2012. Banca Comercială Feroviară are 7.853 de clienţi şi 15 sucursale. Acţionarii băncii sunt Valer Blidar, cu 38,445%, SC Astra Vagoane Călători Arad, cu 28,389%, SC Tristar SRL, cu 23,666% şi Atelierele Griviţa Bucureşti SA, cu 9,5%.

Care sunt posibilele achizitii?

Bancpost, controlată de grupul elen Eurobank, recent privatizat, şi Intesa Sanpaolo, filială a uneia dintre cele mai mari bănci italiene, se numără printre potenţialele ţinte de preluare pe piaţa bancară locală, potrivit analiştilor de la Raiffeisen Bank International.

In total, austriecii văd nu mai puţin de opt posibile tranzacţii de preluare a unor pachete de acţiuni sau integrală, instituţiile de credit vizate fiind: Banca Transilvania (pachetul de 15% deţinut de BERD), Intesa Sanpaolo Bank, Banca Carpatica (cu trimitere la proiectul de fuziune invocat de managementul băncii), Marfin Bank, Volksbank, BCR (pachetul de 6% deţinut de SIF Oltenia), Millennium Bank şi Bancpost.

Bancpost este singura dintre cele patru filiale de bănci elene pe care analiştii de la Raiffeisen o dau drept candidată la o tranzacţie de vanzare. "Avand in vedere că banca-mamă a fost singura naţionalizată, Bancpost este un candidat probabil la vanzare", consideră analiştii.

Eurobank a ieşit recent de sub statutul de bancă naţionalizată in urma unei majorări de capital in urma căreia segmentul investitorilor privaţi dominat de fonduri de investiţii a ajuns la o deţinere de aproape 65%, participaţia Fondului Elen de Stabilitate Financiară diluandu-se de la 95,23% la 35,4%. Liderii grupului de fonduri de investiţii care a devenit majoritar sunt canadienii de la Fairfax.

Portughezii de la Millennium Bank, au anunţat in clar că vor să se retragă avand in vedere că nu au reuşit să se impună pe piaţă după ce au intrat in Romania către finalul perioadei de boom.

Şi alte bănci de dimensiuni mici au dat semne că ar ieşi din Romania dacă ar avea ocazia. Printre acestea Leumi Bank sau Marfin.

Cea din urmă, deţinută majoritar de o bancă cipriotă (Laiki Bank) aflată in plin proces de lichidare, este şi din alte motive o ţintă probabilă pentru BT. Mai clar, Marfin Bank este instituţia de credit care, in urma discuţiilor dintre autorităţile bancare din Romania şi cele din Cipru, a trebuit să preia activele şi pasivele Bank of Cyprus, desfiinţată in Romania.

Intre Bank of Cyprus şi Banca Transilvania există o lungă relaţie, banca cipriotă fiind la un moment dat unul dintre principalii acţionari ai BT. Mai mult, surse din piaţă vorbesc despre faptul că acţionari ai Băncii Transilvania ar fi deţinut depozite importante la Bank of Cyprus transferate acum la Marfin.

In plus, in momentul in care BNR incerca să intermedieze o achiziţie a Bank of Cyprus in ecuaţie a intrat şi Banca Transilvania care ar fi depus chiar o ofertă in acest sens.

23-05-2014