Auchan urca pe locul doi in topul hipermaketurilor şi renunţă la preluarea a 4 unităţi Real
Detaliile tranzacţiei prin care Auchan a decis să cumpere operaţiunile hipermarketurilor Real din regiune, inclusiv din România, au început să devină publice: francezii au ales 20 din cele 24 de magazine Real de pe piaţa locală, în condiţiile în care patru unităţi din Arad, Constanţa (magazinul din nordul oraşului), Oradea (Episcopia Bihorului) şi Suceava "nu corespundeau" cerinţelor companiei.

De ce nu au fost cumpărate toate unităţile Real? "În unele cazuri a fost vorba despre o proximitate prea mare între magazinele Real şi cele ale Auchan, iar în alte cazuri potenţialul de cifră de afaceri al magazinelor Real nu corespundea modelului Auchan", au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei franceze.
De cealaltă parte, reprezentanţii locali ai Real au anunţat că firma depune "toate eforturile să găsească soluţia potrivită pentru fiecare dintre aceste locaţii (care nu vor fi preluate de către Auchan - n.red.), cât mai repede cu putinţă". Dacă nu vor fi găsiţi alţi jucători interesaţi de magazine, acestea cel mai probabil vor fi închise, în condiţiile în care grupul a decis să se concentreze pe operaţiunile din Germania.
Analizând actuala reţea Auchan şi magazinele Real la care s-a renunţat, francezii au în prezent unităţi doar în Suceava şi Constanţa. În Suceava magazinul Real este în partea opusă a oraşului faţă de proiectul Iulius Mall, unde Auchan are magazin, dar "capitala Bucovinei" are deja o ofertă comercială vastă, care include şi retaileri precum Carrefour şi Kaufland la o populaţie de sub 100.000 de locuitori.
Pe de altă parte, magazinul Real din nordul Constanţei se află foarte aproape de centrul comercial Maritimo, unde Auchan a deschis un magazin anul trecut, dar şi de proiectul TOM, unde francezii de la Carrefour au un hipermarket.
In Oradea Real deţine două magazine, dar Auchan a decis să cumpere unul singur, renunţând la unitatea aflată la ieşirea din oraş spre Satu Mare. Unitatea Real din Episcopia Oradea este amplasata la o distanta apreciabila de oras, in vecinatatea unui cartier de case iar in ultima perioada vanzarile au fost afectate si de aparitia unui magazin Lidl mult mai bine amplasat si care este situat pe artera principala de iesire din Oradea spre Satu Mare. Carrefour are de asemenea două magazine in Oradea, iar germanii de la Kaufland sunt prezenţi cu o unitate.
La Arad Auchan a decis deocamdată să nu intre deloc, în condiţiile în care în acest oraş anul acesta au decis să închidă hipermarketul şi competitorii de la Carrefour. "Oraşul mallurilor", cum era considerat în urmă cu patru cinci ani, a dezamăgit aşteptările retailerilor care au devenit reticenţi când vine vorba de magazine în Arad.
Auchan urca pe locul doi in topul lanturilor de hipermarketuri din Romania dupa preluarea magazinelor Real
Primul loc in topul hipermarketurilor il ocupa Kaufland, cu afaceri de 1,3 miliarde de euro. Retailerul german are 78 de magazine in Romania, relateaza Mediafax.
Grupul Auchan a anuntat vineri ca a cumparat de la Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrala si de Est, printre care si pe cele din Romania, pentru 1,1 miliarde de euro.
Auchan a avut anul trecut o cifra de afaceri de 375 milioane de euro si detine zece magazine, iar Real, cu 24 de magazine, vanduse de 627 milioane de euro in 2011.
Carrefour, cu afaceri de 960 milioane de euro, a ocupat locul doi anul trecut. In Romania sunt 24 de hipermarketuri Carrefour, 60 de supermarketuri Carrefour Market si 13 magazine de proximitate Carrefour Express.
Auchan depaseste Carrefour cu 10 magazine tip hipermarket in urma preluarii unitatilor Real. Avand in vedere ca Auchan a renuntat la preluarea a patru magazine Real, se poate aprecia ca cifra de afaceri cumulata a retelei Auchan impreuna cu cele 20 de magazine Real preluate nu depaseste cifra de afaceri de 960 milioane de euro a retelei Carrefour.
Cora a incheiat anul 2011 cu vanzari de 326 milioane euro si are 9 magazine.Reprezentantii marilor retele comerciale spun ca o eventuala intrare pe piata a unui mare retailer se poate face doar printr-o achizitie a unui lant deja existent. "Ca green field nu prea mai e loc pe piata hipermarketurilor. E deja aglomerata si in fiecare oras mare exista cel putin un hipermarket", a declarat agentiei Mediafax Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.
"Pe piata romaneasca este vorba de o tranzactie intre doi actori cunoscuti si prezenti. Sa asteptam verdictul autoritatii de concurenta si doar dupa aceea vom avea o imagine clara a ceea ce se poate schimba pe piata", a mai spus vicepresedintele AMRCR.
Sursa: Mediafax, Zf si Wall-Street