ASF a hotarat punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurari. Presedintele ASF a fost audiat la DNA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special. Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat in dosarul "Carpatica", in care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Marzac şi Radu Mustăţea.

"Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (...) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, in calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL", se arată in decizia ASF.

Incepand de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot in privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Suspendarea operează şi işi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

"Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată in decizia adoptată marţi de ASF.

In decizia de instituire a procedurii de administrare specială ASF notează că a decizia s-a bazat şe un proces verbal intocmit la 10 februarie 2014 şi referatul de constatare din 17 februarie 2014, după ce compania a raportat, in 7 februarie, că are coeficientul de lichiditate sub limita minimă prevăzută de lege.

ASF menţionează că Astra nu a constituit şi nu a menţinut rezerva de daune conform legii punandu-se in pericol onorarea obligaţiilor asumate faţă de creditorii de asigurări, şi a diminuat - diminuarea coeficientului de lichiditate aferent activităţii de asigurări generale la data de 31 decembrie 2013.

Autoritatea mai notează că Astra nu a indeplinit măsurilor stabilite in sarcina societăţii prin Decizia C.S.A. nr. 217 din 26 aprilie 2013, astfel cum au fost constatate prin procesul-verbal din 10.02.2014.

Potrivit ASF, Astra a influenţat nivelului marjei de solvabilitate aferente activităţii de asigurări generale, ca urmare a incălcării dispoziţiilor legale şi a Deciziei C.S.A. nr. 217/26.04.2013, menţionate mai sus, in sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub valoarea marjei de solvabilitate minime.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, la DNA, in dosarul "Carpatica"

Dan Radu Ruşanu a declarat, la ieşirea de la DNA, că, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decat cu ordonanţa ASF, precizand că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.

Dan-Radu Ruşanu a spus că Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectand cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Intrebat dacă a fost pus sub invinuire, Ruşanu a spus că, cel mai probabil, marţea viitoare va avea acest raspuns.

"Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa, petnru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu, in care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămani dacă acţiuneea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dansului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost citat la DNA in dosarul "Carpatica", in care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Marzac şi Radu Mustăţea.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

In aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

Dan Radu Ruşanu a anunţat marţi că Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a intregii conduceri a ASF, susţinand, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

Preşedintele a mai spus că Dan Radu Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital, şi a adăugat că taxele impuse, pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat, sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor de pe această piaţă.

"Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF, şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Ii găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL-ului, asta este ASF-ul, şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că cere Parlamentului, cel care controlează ASF, să işi ia rolul in serios şi să cureţe imediat această instituţie, organizand un sistem de desemnare a conducerii Autorităţii şi a personalului care să elimine clientelismul şi incompetenţa. "Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro", a mai declarat Traian Băsescu.

"Se pare că domnul Ruşanu, domnul Dăianu şi domnul Ursache sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Luand veniturile primite de instituţii echivalente din SUA şi din toată Europa, nu găsim alţii mai bine plătiţi decat ei. Şi ei sunt plătiţi pentru incompetenţă, nicinul nu are competenţe pe piaţa de capital. Se puteau selecta oameni care lucrau efectiv pe piaţa de capital", a mai spus şeful statului.

Premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Patronul firmei Astra asigurari, Dan Adamescu, sustine hotararea ASF de a pune sub administrare speciala Asigurari Astra ar avea legatura cu dosarul DNA al Carpatica Asigurari dar si cu preluarea recenta de catre Astra a portofoliului AXA Asigurari.

Cititi si: Astra Asigurări preia operatiunile din Romania ale francezilor de la AXA
Culisele preluări Axa de către Astra Asigurări

Sursa: Medifax

23-02-2014