Are Dinu Patriciu are o avere de 2,3 miliarde de euro?
Avocatii Danei Patriciu au cerut la primul termen al procesului de partajare a averii omului de afaceri Dinu Patriciu o sumă de 1,15 miliarde de euro, reprezentând jumătatea averii.

Avocaţii sotiei lui Patriciu au estimat averea omului de afaceri la 2,3 miliarde de euro şi au cerut Judecătoriei Sectorului 1 ajutorul public judiciar al statului, respectiv scutirea de la plata taxei de 3% din suma de 2,3 miliarde de euro cât ar reprezenta averea totală a lui Dinu Patriciu.
Dana Rodica Patriciu a depus la finele anului trecut o cerere la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, dosarul fiind înregistrat pe 6 decembrie 2012, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 6 februarie 2013. Obiectul procesului este: partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial separaţia de bunuri.
Cererea Danei Patriciu de ajutor public judiciar al statului va fi judecată în şedinţă secretă la 13 februarie
Soţia milionarului vizează o mare parte din averea soţului ei, desfăşurata în nouă ţări europene. Dana Patriciu are temeri atât cu privire la boala soţului ei cât şi la faptul că presupusa amantă a acestuia poate pune mana pe averea lui Dinu Patriciu. Procesul se poate stinge în cazul în care cei doi soţi îşi vor împărţi averea în urma unei tranzacţii făcute în faţa notarului, pe cale amiabilă.
Conform revistei Capital, Dinu Patriciu este unul dintre miliardarii României care au ajuns milionari în ultimul an. În ediţia din acest an, omul de afaceri are o avere de numai 850 milioane de euro, în scădere vertiginoasă față de 1 şi 1,1 miliarde de euro suma estimată în urmă cu un an.
Revista Forbies la creditat ăn ultima ediție cu o avere de 800-900 de milioane de euro față de 2,1-2,2 miliarde de euro, anul trecut.
Care este relitatea? Să fie doar o solicitare supraestimată ca urmare a frustrărilor și a decepției legate de divorț sau această estimare se bazează pe informații reale?
Jurnaliștii revistei Forbies si cei ai revistei Capital au omis o parte din avere? Ar fi posibil ca anumite afaceri deținute de Dinu Patriciu să nu fie cunoscute in totalitate. Afacerile lui Dinu Patriciu ar putea să fie derulate și prin intermediul unor companii off-shore s-au înregistrate în țări în care jurnaliștii să nu aibă acces la informații despre acționariat tot așa cum ar putea ca anumite companii să figureze pe alți apropiați ai lui Dinu Patriciu sau să aibă ca actionari companii ale lui Dinu Ptriciu.
Falimentele celor 2 mari retele Mic.ro și Minimax ar putea să nu-l fi "sărăcit" chiar atat de mult pe Dinu Patriciu.
Datoriile Mic.ro care s-au ridicat la 162 milioane de Euro conform declarațiilor reprezentanților companiei la momentul depunerii cererii de insolvență, adică o datorie de peste 200.000 euro per magazin conform calculelor Zf.ro. Conform calculelor ZF.ro un magazin Mic.ro ar fi putut funcţiona circa 200 de zile fără să achite marfa, chiria spaţiilor sau salariul angajaţilor in timp ce incasarile per magazin erau de aproximativ 700 Euro per zi. Desigur, datoriile de 162 milioane Euro includ pe langa furnizorii de marfuri si creditele contractate de la banci, investitiile in amenajarea spatiilor inchiriate, imprumuturile acordate de Dinu Patriciu sau alte companii ale sale .
Companiile care operau Minimax si Mic.ro aveau ca acționari alte companii ale lui Dinu Patriciu înregistrate în Olanda. Este foarte posibil ca înainte cu câteva luni de declararea falimentului celor 2 companii, sumele de care dispuneau Mic.ro si Minimax să fi fost transferate spre diverse companii ale lui Dinu Patriciu înregistrate in Olanda sau în alte țări prin intermediul unor tranzactii comerciale mai mult sau mai putin fictive. Este greu de explicat cum sute si chiar mii de firme furnizoare ale celor 2 retele ale lui Dinu Patriciu nu au primit cu lunile banii pentru marfurile si serviciile prestate în timp ce magazinele au funcționat în continuare; tot la fel cum băncile care au creditat relele Mic.ro si Minimax nu au încasat contravaloarea creditelor furnizate.
Declararea falimentului unei companii afecteaza in primul rand furnizorii acelei companii. Actionarii companiei sunt afectati doar in masura in care au aportat bani in acea companie si nu au reușit să-i recupereze la momentul declararii falimentului.
Desigur, este doar o ipoteză incă neverificată dar plauzibila. In acelasi timp, aceeași rețetă ar fi putut fi aplicată celorlalte afaceri ale lui Dinu Patriciu care au intrat în faliment.
09-Feb-2013