ANRE: Romania a atins tinta pentru energie regenrabila. Dupa alte informatii tinta era atinsa din 2005
Evaluând impactul certificatelor verzi în facturi şi puterea instalată în centrele de producţie din surse regenerabile, ANRE a constatat că la finalul anului 2013, că România şi-a atins ţinta asumată în cadrul Uniunii Europene, privind ponderea energiei verzi în consumul final brut de energie.

Ca urmare, ANRE consideră că se impune reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pe 2014, de la nivelul stabilit prin lege de 15%, la un nivel de până la 13%.
Astfel, dacă Guvernul şi Parlamentul vor decide să adopte schimbarea propusă de ANRE, sunt şanse mari ca facturile tuturor consumatorilor cu aceste certificate verzi să fie "îngheţate" la nivelul actual, în loc să crească, aşa cum este planificat.
Sursele ale revistei Bursa au explicat: "Adoptarea măsurii permite ca mecanismele de piaţă să funcţioneze corect şi să ducă preţul certificatelor verzi spre preţul minim şi nu spre cel maxim. Din evaluările preliminare ale ANRE, impactul certificatelor verzi în facturile consumatorilor va fi menţinut la un nivel de 36-38 de lei/MWh în 2014, chiar la un nivel de putere instalată mai mare de 4000 MW în unităţi de generare a energiei verzi.
Dacă nu va scădea cota anuală de certificate verzi în 2014 şi nici preţul certificatelor, impactul în factura finală va ajunge la 70-80 de lei/MWh pentru energia regenerabilă".
Ionel David, preşedintele asociaţiei RWEA din care fac parte producătorii de energie verde, ne-a declarat că este foarte posibil ca ţara noastră să-şi atingă ţinta pe regenerabile: "Mă refer la cota de 24% din consumul final brut de energie. Numai că în Legea 220 privind sprijinul energiei verzi pentru 2013 avem prevăzută o cotă de 14% energie curată din total electricitate produsă şi la finalul anului estimăm că vom atinge un procent de 11,5%. În cota anuală pe electricitate nu este inclusă energia produsă de instalaţiile hidro mari, care nu primesc certificate verzi".
Aflati mai multe pe Bursa.ro
Cota de energie regenerabila asumata fost depasita de fapt de la momentul aderarii Romaniei la UECentralele hidroelectrice mostenite de pe vremea Comunismului produceau inca din acea vreme o cota de peste 30% din totalul productie de energie.
In 2005 cota de energie hidro a fost de 35% din totalul energie produse in Romania. Energia hidro face parte din cadrul energiilor regenerabile alaturi de energia obtinuta din obţinută din vânt, soare, apă, biomasă şi biogaz
Ţara noastră s-a angajat, în cadrul Uniunii Europene, să atingă o pondere a energiei regenerabile de 24% din totalul consumului brut la nivel naţional, în anul 2020. Ca să ajungem la acest obiectiv, autorităţile au adoptat cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia curată, bazată pe cote obligatorii de certificate verzi. Iniţiativa a condus la un "boom" al investiţiilor în domeniu, proporţional cu o creştere spectaculoasă a costurilor suportate de toate categoriile de consumatori.
21-11-2013