Ambasadorul Republicii Coreea: Se fac studii pentru proiecte de afaceri în agrigultură, energie şi infrastructură
Coreea de Sud a devenit pentru România primul partener strategic din zona Asia-Pacific, la fel cum pentru UE Seulul a devenit primul partener de acest tip pe continentul unde actuala criză încă nu produce şocuri.

Într-un interviu acordat de ziua naţională a Coreei de Sud, ambasadorul IM Han-taek explică în ce constau eforturile minime pe care Bucureştiul ar trebui să le facă pentru a atrage investitorii străini şi de ce este atât de puţin cunoscută România printre conaţionalii săi. Înaltul oficial vorbeşte şi de capitalurile coreene interesate de trei domenii-cheie din ţara noastră, infrastructura, agricultura şi energia, dar şi de cât de uşor pot profita exporturile româneşti de piaţa sud-coreeană de când UE şi Coreea au semnat acordul de liber-schimb.
Europa trece printr-o criză profundă şi nici economia SUA nu se simte bine. Se resimt toate acestea în Coreea de Sud?
În multe feluri, această criză este deosebită, este globală, unică. Nici noi nu suntem feriţi la modul absolut de ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât Coreea este unul dintre cei mai importanţi jucători din comerţul global. Pe de altă parte noi, am traversat deja o criză financiară, la sfârşitul anilor '90, în urma căreia am aplicat anumite corecţii în economie, ceea ce, prin urmare, a întărit-o. Unul dintre atuurile noastre, spre exemplu, este că am diversificat destinaţiile comerţului. Totodată, financiar ne-am asigurat o rezervă de 300 miliarde dolari, iar companiile private, urmare crizei din anii '90, şi-au construit şi ele depozite uriaşe. Ca atare, chiar dacă actuala criză, globală fiind, ne-ar putea afecta, suntem capabili să-i facem faţă.
Cum arată economia românească?
România, cu ţări afectate în jur, nu putea scăpa neatinsă, dar ţara a demarat reforme binevenite în ultimii ani, restructurând şi privatizând. Înţeleg că România este pe drumul cel bun, dar trebuie să rămână foarte precaută întrucât actuala criză este fără precedent. Altfel, crizele sunt de aşa natură încât pot fi transformate şi în oportunităţi, pot ¬reîmprospăta economiile. A gestiona cu înţelepciune criza devine esenţial.
Preşedintele Traian Băsescu se aşteaptă la o prelungire cu doi-trei ani a crizei. Cum vi se pare prognoza - pesimistă, optimistă?
Preşedintele ar trebui să ştie mai bine cum stau lucrurile pentru că are la îndemână informaţii mai amănunţite despre economie. Sigur, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Această criză, provocată de datoriile suverane, afectează întreaga Europă, dar sper ca reuşitele majore ale Uniunii Europene să nu fie afectate de acţiuni pripite. Una peste alta, aş spune că sunt mai degrabă optimist cu privire la viitor. Diplomaţii au întotdeauna această tendinţă, de a fi optimişti.
Cititi articolul integral: Romania Libera