Alpha Bank şi Eurobank (actionarul Bancpost) fuzioneaza. Qatarul va injecta 500 de milioane de euro în aceasta fuziune

EFG Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, a doua, respectiv a treia bancă din Grecia, anunţa un acord de fuziune pentru a face faţă mai uşor crizei severe a datoriilor de stat şi recesiunii. Qatarul va injecta 500 de milioane de euro în fuziunea Eurobank şi Alpha Bank din Grecia, a declarat duminică un oficial bancar implicat în afacere, citat de Reuters.

'Va fi o infuzie de capital din Qatar prin 500 de milioane de euro (704,3 milioane dolari) de obligaţiuni convertibile', a declarat acest oficial care a refuzat să fie numit.

Familiei regala din Qatar prin Qatar Investment Authority (fondul suveran de investiţii din Qatar,) detine deja o participatie de 4,5% din Alpha Bank, iar Yannis Costopoulos, presedintele Alpha, ar putea deveni presedinte al noii entitati, mai scrie FT.

Fuziunea realizată prin schimb de acţiuni presupune o înţelegere între două dintre cele mai bogate familii din Grecia: Eurobank este controlată de magnatul Spiros Latsis, iar Alpha de către familia Costopoulos. Yannis Costopoulos, nepotul fondatorului Alpha, ar urma să fie preşedintele băncii rezultate din fuziune.

7 acţiuni EFG în schimbul a 5 acţiuni Alpha, pentru crearea celui mai mare creditor din Europa de Sud-Est

Eurobank deţine în România Bancpost, iar Alpha Bank este prezentă pe piaţa românească printr-o subsidiară cu acelaşi nume. Cele două grupuri elene deţin împreună peste 9% din activele sistemului bancar din România.

Daca se fuziunea se va concretiza, noua institutie prezenta pe piata autohtona va ocupa locul trei in Romania, un salt impresionant fata de locurile detinute de cele doua banci (Alpha Bank - opt, iar Bancpost - noua).

Acordul ar crea cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est după active, ajutând cele două companii să evite intrarea în mecanismul guvernamental de sprijin. În plus, mişcarea va crea agitaţie în sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzacţii în curând, consideră analiştii.

Acţiunile băncilor elene au căzut cu peste 55% de la începutul anului, din cauza retrogradării ratingurilor, retragerilor de depozite şi deprecierii activelor de credit în urma recesiunii din Grecia.

"Acordul reprezintă o fuziune amicală între Alpha Bank şi Eurobank, cu participarea semnificativă din partea Qatar Investment Authority", a afirmat o altă sursă din cadrul Alpha Bank.

.Noul grup va avea active de 150 miliarde euro, 8 milioane de clienţi şi depozite de 80 miliarde euro, a adăugat sursa citată.

BNR salută fuziunea Alpha-Eurobank. În România, va rezulta o bancă mai puternică

"BNR salută în mod deosebit această fuziune având în vedere că se formează o bancă puternică pe piaţa românească, cu un acţionar unic puternic. Ambele bănci şi-au întărit capitalul în România atunci când a fost nevoie, iar faptul că au pierderi pe un semestru nu înseamnă nimic având în vedere că au acumulat destul profit în anii anteriori. Aceste pierderi sunt de profit, nu de capital. Ceea ce este important de subliniat este că fuziunea este prietenoasă în Grecia - un lucru foarte bun. Noua entitate va fi în primele 25 de mari grupuri bancare din zona euro", comentează Banca Naţională prin Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

El a menţionat că "din informaţiile noastre, fuziunea în România dintre Alpha şi Bancpost (Eurobank) trebuie să se facă în următoarele şase luni, noua entitate va opera sub jurisdicţia românească şi sub supravegherea BNR".

Scamatoria prin care băncile greceşti scapă deocamdată de faliment

Curierul National sustine ca pericolul insolventei impinge cele doua banci grecesti spre o fuziune intempestiva. Banca Naţională a Greciei pune la dispoziţia instituţiilor din sistem o facilitate excepţională în condiţiile în care acestea nu mai au colateral pentru a continua să se împrumute la BCE. Metoda este aplicată de un an în Irlanda, unde băncile care au finanţat balonul imobiliar sunt ţinute în viaţă artificial. Cititi articolul integral:www.curierul national.ro

Principalul indice al bursei de la Atena a crescut cu 15% în şedinţa de tranzacţionare de luni, după ce a fost făcut public anunţul fuziunii

Aceasta este cea mai mare creştere zilnică înregistrată de bursa elenă în ultimii 20 de ani şi a fost susţinută în principal de acţiunile băncilor, care au urcat cu până la 30%.

Acţiunile Alpha Bank au crescut cu 30%, iar cele ale Eurobank au urcat cu 29,5%. Creşteri de peste 28% au înregistrat şi acţiunile National Bank of Greece şi Piraeus Bank.