Administratorul Institutului Lemnului a vandut 1,5 ha de teren aflate intr-o zonă "fierbinte" a capitalei

Institutul Naţional al Lemnului, care încă din perioada interbelică a proiectat aproape tot ce s-a dezvoltat în România în materie de mobilier şi prelucrarea lemnului, a fost în mare măsură lichidat după ce o bună parte din terenul fostului sediu a fost vândută către doi oameni de afaceri iranieni care deţin mai mulţi dealeri auto.

Institutul a intrat în faliment în vara anului 2011, având datorii de aproape 20 mil. lei (4,7 mil. euro), iar lichidator a fost desemnată firma Euro Insol, condusă de către Remus Borza, avocatul de numele căruia se leagă în prezent şi viitorul gigantului Hidroelectrica.

"Irmex S.A.Brăila a cumpărat suprafaţa de 6.700 de metri pătraţi la 2 milioane de euro. Contractul a fost încheiat pe 20 februarie 2013. Pentru diferenţa de 7.300 de metri pătraţi con­trac­tul va fi încheiat în primele 10 zile din martie", a precizat Borza.

Firma Irmex deţine un dealer Suzuki din Brăila şi este controlată de că­tre oamenii de afaceri iranieni Rouzbeh şi Ali Madadi, care deţin şi grupul Rădăcini, cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro din comercializarea mărcilor Opel, Chevrolet, Mazda, Citroën şi Suzuki. Activele Institutului, şi anume un teren de 15.700 de metri pă­traţi situat pe strada Fabrica de Glucoză numărul 7, aproape de intersecţia cu strada Barbu Văcărescu, au fost scoase de anul trecut la vânzare pentru un preţ de pornire de 4 mil. euro, echivalentul a 257 de euro/metrul pătrat. Niciun ju­cător din industria lemnului nu a preluat însă lotul situat în cea mai activă zonă a Capitalei din punctul de vedere al dezvoltării imobiliare, unde preţurile sunt de circa 700-1.000 de euro/metrul pătrat pentru loturile cu coeficienţi urbanistici care permit realizarea unor clădiri cu cel puţin opt-zece etaje.

Borza nu a precizat ce regim urbanistic are terenul iar reprezentanţii Irmex nu au făcut declaraţii cu privire la planurile de construcţii pentru terenul cumpărat. În apro­piere, grupul Porsche a vândut anul trecut showroom-ul din Aviaţiei pe care urmează a fi dezvoltată o nouă clădire de birouri.

Ce înseamnă această lichidare pentru industria lemnului? "Institutul Lemnului a făcut toată documentaţia pentru tot ce s-a dezvoltat în România, (în industria mobilei şi de prelucrare a lemnului - n.red.) inclusiv pentru companiile străine", a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Produ­că­torilor de Mobilă din România

Aflati mai multe in ZF.ro

10-03-2013