Actiunile Bancii Carpatica s-au prabusit dupa anuntarea reducerii capitalului social si noii discutii privind fuziunea cu Nextebank
Directoratul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) vrea să reia discuţiile cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni, precum şi să acopere pierderile cumulate, prin reducerea capitalului cu 204,5 milioane lei, propunerile fiind discutate de acţionari pe 28 aprilie.
Conducerea băncii solicită acţionarilor să aprobe reluarea discuţiilor cu Nextebank, după ce in decembrie aceştia au respins oferta de fuziune.
Nextebank inaintase in luna noiembrie a anului trecut o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu banca din Sibiu, controlată de Ilie Carabulea, insă acţionarii nu au acceptat-o, imputernicind in schimb directoratul instituţiei de credit să majoreze capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in acţiuni.
Pe 28 aprilie, acţionarii vor discuta şi propunerea de reducere a capitalului social cu 204,5 milioane lei (46,3 milioane euro), de la 314,6 milioane lei la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde acţiuni, pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate ale băncii intregistrate la finele anului trecut.
Operaţiunea ar urma să fie efectuată la jumătatea lunii iulie, iar anularea acţiunilor se va face proporţional cu cota de participare a fiecărui acţionar.
Directoratul propune ca, ulterior, capitalul social să fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a băncii.
Majorarea se va realiza in luna octombrie, prin emisiune de acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, oferite acţionarilor spre cumpărare la preţul nominal, in baza exercitării dreptului de preferinţă. Titlurile rămase nesubscrise vor fi scoase la vanzare prin ofertă publică sau plasament privat, la preţul de 0,11 lei/acţiune. Acţionarii vor mai aproba pe 28 aprilie bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, vor alege un membru al Consiliului de Supraveghere şi vor stabili remuneraţia pentru membrii acestuia aferentă anului 2015.
Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un caştig de 38,4 milioane lei in 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante. Banca avea la finele anului trecut o pierdere acumulată de 224,98 milioane lei.
"Banca Comercială Carpatica a ajuns in momentul in care acţionarii trebuie să ia decizii urgente şi importante. Deşi in prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustări pentru depreciere, banca are nevoie urgent de modificări in structura acţionariatului şi să atragă capital in vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere", declara directorul general al băncii, Johan Gabriels in februarie, cu ocazia anunţării rezultatelor băncii.
Activele totale ale băncii au scăzut cu 20%, la 3,25 miliarde lei, ca urmare a diminuării portofoliului de titluri.
Investitorii Bancii Comerciale Carpatica nu au privit cu ochi buni vestile privind ordinea de zi a AGA, actiunile bancii fiind contate la BVB la pretul de 0,0515 lei/titlu, in scădere cu 14,88% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 190,35 milioane lei.
Directorul general al BCC, Johan Gabriels, a incercat ulteror sa calmeze apele, transmitand intr-un comunicat trimis presei ca reducerea capitalului Băncii Comerciale Carpatica nu afectează participaţia acţionarilor, fondurile proprii ale instituţiei rămanand nemodificate.
Johan Gabriels a afirmat că ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare este structurată astfel incat să ofere acţionarilor băncii posibilitatea de a analiză toate opţiunile disponibile privind creşterea ratei de adecvare a capitalului la active: "infuzie de capital nou printr-un imprumut subordonat, infuzie de capital de rang 1 sau realizarea unui proces de fuziune".
In ultimii ani, BCC şi-a accelerat "procesul de curăţare a portofoliului istoric de credite neperformante", "in contextul creşterii cerinţelor şi exigenţelor de reglementare bancară la nivel naţional şi european", a mai arătat Gabriels.
Sursa: Mediafx, Bursa.ro
31-03-2015
Banca Carpatica, aflată in aşteptarea unui investitor, inregistrează pierderi
Acţionarii băncii Carpatica au respins oferta de fuziune cu Nextebank
Carabulea şi asociaţii săi vor să vandă pachetul majoritar de acţiuni de la Banca Comercială Carpatica
Banca Carpatica ar putea fuziona cu Nextebank
Banca Carpatica este curtata de AnaCap, Axxess Capital si un fost executiv de la Goldman Sachs
Patru investitori interesati de Banca Carpatica
BNR a suspendat dreptul de vot in AGA la Banca Carpatica pentru inca patru persoane
Razboiul BNR - Carabulea continua: BNR sesizeaza DIICOT pentru tranzactii cu actiuni ale Bancii Carpatica
Carabulea in conflict cu BNR pentru controlul Bancii Carpatica