Acţionarii băncii Carpatica au respins oferta de fuziune cu Nextebank

Acţionarii Banca Carpatica (BCC) au respins vineri oferta de fuziune cu Nextebank şi au imputernicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in acţiuni.

"Directoratul este imputernicit săstabilească toţi termenii şi condiţiile majorării de capital social in legătură cu respectivul imprumut de capital, cu respectarea prevederilor legale. Această delegare va trebui să fie reinnoită anual pe toată durata de viaţa a oricărui imprumut de capital avand caracteristici de convertibilitate im acţiuni", se arată in raportul curent privind deciziile adunării Genrale a Acţionarilor din data de 19 decembrie.

Banca a anunţat, la convocarea AGA, că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au anunţat decizia de a vinde participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Dacă pachetul majoritar de acţiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmează fuziunea cu aceasta, iar in cazul vanzării către un alt cumpărător va fi operată majorarea de capital.

Potrivit informaţiilor deţinute de MEDIAFAX, ar exista discuţii cu alţi doi acţionari instituţionali, care nu deţin insă instituţii de credit in Romania, ceea ce inseamnă că nu se poate realiza o fuziune.

Nextebank a inaintat in luna noiembrie o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica (BCC). Acţionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primită.

Nextebank este deţinută de Emerging Europe Accession Fund, fond de investiţii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfarşitul lunii august, că fondul de investiţii JC Flowers, infiinţat de un fost partener şi executiv la Goldman Sachs, concurează cu AnaCap şi Axxess Capital pentru a intra in acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica, al cărei management optează pentru o fuziune cu altă instituţie bancară.

Totodată, acestea au afirmat că in camera de date ar fi cerut acces şi investitori din Israel.

Acţionarii BCC au mai aprobat inlocuirea auditorului financiar o dată la trei ani şi numirea acestuia de către AGA, precum şi stabilirea datei de inregistrare pe 14 ianuarie.

La finele lunii noiembrie banca a inregistrat un profit operaţional de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetată pentru intregul an.

BCC este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar cele mai recente tranzacţii s-au operat la un preţ de 0,0795 lei/titlu, in urcare cu 0,13 faţă de referinţă. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,1 lei, iar capitalul social de 314 milioane lei.

Carabulea şi asociaţii săi vor să vandă pachetul majoritar de acţiuni de la Banca Comercială Carpatica
Banca Carpatica ar putea fuziona cu Nextebank
Banca Carpatica este curtata de AnaCap, Axxess Capital si un fost executiv de la Goldman Sachs
Patru investitori interesati de Banca Carpatica
BNR a suspendat dreptul de vot in AGA la Banca Carpatica pentru inca patru persoane
Razboiul BNR - Carabulea continua: BNR sesizeaza DIICOT pentru tranzactii cu actiuni ale Bancii Carpatica
Carabulea in conflict cu BNR pentru controlul Bancii Carpatica

Mediafax

23-12-2014