A&D Pharma, dezvoltare sau exit?
Va fi 2011 anul celui de al doilea exit al fondatorilor A&D Pharma? Care sunt scenariile posibile după delistarea companiei de pe bursa de la Londra şi cine ar putea fi cumpărătorii celei mai mari companii farma locale

S-a aprobat: delistarea sin¬gurei companii ro¬mâneşti, A&D Pharma, prezentă de pa¬tru ani pe bursa principală de la Londra (LSE), este certă, iar ultima zi de tran¬zac¬ţionare va fi 28 februarie. Acţionarii majoritari vor răscumpăra la 4,5 euro pe GDR (acţiunile A&D au fost tranzacţionate sub formă de certificate globale de depozit, GDR – n.r.), restul de acţiuni din pachetul de 34%, listat în toamna lui 2006.
Explicaţiile oficiale privind delistarea celui mai mare grup farmaceutic din România au fost deja oferite: lichiditatea „foarte limitată“ a GDR urilor şi costurile financiare şi de timp ale managementului pentru a întreţine activităţile pe care listarea le presupune. Cu siguranţă însă mulţi întreabă care este motivul real din spatele acestei delistări.
EXITUL Potrivit surselor consultate de MONEY EXPRESS – dată fiind sensibilitatea subiectului au vorbit doar sub rezerva anonimatului –, scenariul cel mai probabil este exitul total din A&D Pharma al acţionarilor fondatori (Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury şi Walid Abboud). Unii dintre cei mai discreţi antreprenori locali, nu au apărut niciodată în presa locală de business.
Delistarea companiei le a oferit în primul rând un grad infinit mai mare de libertate versus constrângerile la care este supusă o companie publică. Libertate în care intră desigur şi posibilele negocieri pentru vânzarea companiei.
În momentul în care se ajunge la discuţii formale privind o tranzacţie (achiziţie/vânzare), compania publică este obligată să dezvăluie informaţia. Este adevărat că sunt multe companii în cazul cărora delistarea nu a fost urmată de exit, însă în privinţa A&D Pharma există câteva semnale clare că acesta este cel mai probabil pas pe care îl vor face principalii acţionari.
SEMNELE Există aşadar indicii mai vechi şi mai noi că vom asista foarte probabil – chiar până la sfârşitul anului, spun unele voci – la o schimbare radicală în acţionariatul A&D Pharma.
Să ne uităm puţin la câteva dintre semne. În 2009, a fost vândut în doi timpi Ozone, al doilea business important al aceloraşi patru acţionari: prima dată, brandul şi portofoliul de produse către producătorul local de generice Labormed (deţinut de fondul de investiţii Advent); a doua oară, birourile Ozone din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Tot de atunci datează şi primele informaţii că acţionarii majoritari începuseră să răscumpere acţiuni din pachetul listat la Londra.
Continuare: www.money.ro