20.000 euro/mp pentru un spatiu comercial in Romania - Manipulare sau realitate?

Cocor SA, compania care detine centrul comercial cu acelasi nume din centrul capitalei a vandut in luna august un spatiu comercial de 196 mp situat pe Bulevardul Unirii, la valoarea de 3.988.322 Eur, ceea ce inseamna 20.348,6 Eur/mp. Avocatul Gheorghe Piperea se indoieste insa de veridicitatea tranzactiei catalogand-o: "Manipulare masivă şi naivă"

Cocor SA, compania care detine centrul comercial cu acelasi nume din centrul capitalei a vandut in luna august un spatiu comercial de 196 mp situat pe Bulevardul Unirii, la valoarea de 3.988.322 Eur, ceea ce inseamna 20.348,6 Eur/mp.

Spatiul comercial se afla in proprietatea Cocor din 1994 si era inclus in lista proprietatilor scoase la vanzare in cadrul strategiei aprobata de Adunarea Generală a Actionarilor (AGEA) in sedinta din 16.07.2012.

“Negocierile au durat aproximativ 2 luni iar intregul proces de intermediere a fost realizat de departamentul comercial intern al Cocor SA. Spatiul comercial care a facut obiectul acestei vanzari se situeaza intr-o zona cu mare vad comercial si are in continuare un potential mare de crestere”, a declarat Mirela Mihailescu, Director Comercial Cocor SA, cea care a condus procesul de intermediere.

Actiunea face parte din strategia SC Cocor SA de a vinde cateva din proprietatile imobiliare pe care le are in portofoliu pentru a lichida o parte din obligatiile financiare pe care le are la BCR, ca parte a creditului in valoare de 18 mil euro luat in 2008 pentru modernizarea centrului comercial Cocor.

Compania a încheiat două antecontracte până la acest moment, acestea nefiind nici măcar aprobate de acţionari. Potrivit unui raport al companiei, publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), contractul de vânzare-cumpărare urmează să fie semnat abia peste trei ani, în 2015. Atât preţul negociat pentru metrul pătrat - care este suspect de mare pentru piaţa din ţara noastră - cât şi faptul că reprezentanţii companiei nu au oferit detalii despre tranzacţie, dau de bănuit avocaţilor.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat: "Este manipulare de piaţă masivă şi naivă. Antecontractul poate fi anulat, până la semnarea propriu-zisă a tranzacţionării acelor spaţii, care este fixată pentru 2015, cu atât mai mult cu cât acesta este atât de prost făcut. Practic, cel care a cumpărat a primit o donaţie, din moment ce plata se face într-o perioadă atât de mare de timp".

Domnia sa este de părere că interesele, în acest caz, sunt să lase impresia că s-a vândut la un preţ uriaş: "Se dă impresia că s-a realizat o tranzacţie cu o valoare mare, făcută bine şi venită ca o soluţie pentru acţionari, în vederea achitării unei părţi din creditul la BCR, dar, în realitate, nu este altceva decât o donaţie".

Florea Popescu, preşedinte CA "Cocor": "Cumpărătorul spaţiilor Cocor va deveni proprietar, doar după achitarea celor 4 milioane de euro"

Actul de vânzare-cumpărare pentru cei 196 de metri pătraţi urmează să fie semnat în luna octombrie, după cum arată raportul Cocor remis către BVB. Plata sumei urmează să fie efectuată în 33 de rate, a câte 110.000 de euro fiecare, cumpărătorul fiind nevoit să achite un avans de circa 333.000 de euro pentru spaţiile negociate.