IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată in ultimii 15 ani

IBM a depăşit vechiul rival Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în 15 ani, marcând un nou punct de cotitură în istoria agitată a două dintre cele mai vechi şi mai reputate companii din sectorul tehnologiei.

Răsturnarea de situaţie reprezintă totodată un nou eveniment nefast în istoria recentă a Microsoft, care nu a reuşit să convingă investitorii că poate continua să domine viitorul tehnologiei aşa cum a făcut-o în trecut, acţiunile companiei stagnând în ultimul deceniu.

Un investitor care a plasat 100.000 de dolari în fiecare dintre cele două companii cu 10 ani în urmă ar câştiga astăzi 143.000 de dolari dacă ar vinde acţiunile la IBM şi doar 69.000 de dolari în cazul titlurilor Microsoft.

Microsoft a coborât luni pe locul al treilea în topul companiilor americane din sectorul tehnologiei după capitalizare, fiind devansată de IBM şi de Apple, a cărei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o în 2010 pe primul loc.

IBM a dominat industria IT timp de câteva decenii până la începutul anilor '80, când a contractat Microsoft, o firmă mică şi puţin cunoscută la acea dată, să creeze un sistem de operare pentru noua gamă de computere personale.

Bill Gates a transformat această şansă într-o poziţie dominantă asupra industriei, demonstrând propria teorie că software-ul va fi mai valoros decât hardware-ul. Până la sfârşitul anului 1999, valoarea de piaţă a Microsoft era de trei ori mai mare decât cea a IBM, şi mai ridicată decât a oricărei alte companii americane.

Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost văzută ca un Goliat greoi, de modă veche, care nu putea face faţă revoluţiei industriei calculatoarelor. "Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la începutul anilor '90 şi a fost aproape să se destrame înainte ca fostul director general Louis Gerstner să gândească un program de revigorare.

Situaţia s-a răsturnat după spargerea balonului speculativ al internetului în anul 2000. Deşi Microsoft şi-a dublat vânzările şi profitul în ultimii zece ani, acţiunile companiei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce compania de 11 ani, fiind aspru criticat.

Deşi domină încă piaţa sistemelor de operare, Microsoft a pierdut în faţa Google în sectorul publicităţii pe internet şi a permis Apple să preia conducerea pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru a câştiga teren în mediul online, dominat de nume ca Facebook şi Twitter.

Între timp, IBM s-a reinventat într-o companie specializată în software pentru business, servere şi consultanţă, şi s-a desprins de operaţiuinile de pe piaţa computerelor personale.

Sursa: Mediafax